Sayfalar

14 Mart 2012

Türk Kahvesi Standartları

Bu standartlar, ilk öneri olarak hazırlanmış olup, konunun uzmanlarından gelicek karşı görüşlerle birleştirilerek son halini alacaktır.
  • Adım 1; - Çiğ Kahve
  • Kural 1) Sadece Arabica cinsi kahve kullanılabilir.
  • Kural 2) Kahvenin sınıflandırma ölçümü;
  • 1) “S” Tipi kahve; “Standart Harmanlanmış Türk Kahvesi” olan “S” standardı minimum iki kahve tipinden üretilir. Bu standardın en çok %75i Rio Minas Gr. 5 olmalı. Geri kalanı için herhangi bir kahve tipi kullanılabilir.
  • 2) “G” Tipi kahve; “Geleneksel Türk Kahvesi” standardı olan “G” tipi sadece Rio Minas Gr. 5 Tipi kahve kullanılarak üretilir.
  • 3) “H” Tipi kahve; “Özel Harmanlanmış Türk Kahvesi” olan “H” standardı herhangi bir kahve tipinden, arzu edilen kıvamda üretilebilir.
  • 4) “A” Tipi kahve; “Tatlandırılmış Harmandan Türk Kahvesi” olan “A” standardı herhangi bir kahve tipinin harmanına belirtilen miktarda katılan %100 doğal bir lezzet ile üretilir.
  • 5) “K” Tipi kahve; “Kafeinsiz Türk Kahvesi” olan “K” standardı maksimum %0,3 kafein içerecek şekilde işlenmiş herhangi bir kahveden üretilir.
  • Kolayca seçilebilmeleri için paketlerin üstünde bu sınıflandırmalar yazılı olmalıdır. Ayrıca, tüm çiğ kahveler TSE 3900 standartlarına uygun olup, alt referansları TSE’nin 2ci maddesinde bulunmalıdır.

Türk Kahvesi Hakkında Bilgiler



  • Ortalama bir çikolata barında 30 miligram kafein varken, bir fincan kahve 100 ile 150 miligram civarında kafein içerir.
  • 20.000 kişi üzerinde çalışma yapan Harvard’lı bir araştırmacıya göre, düzenli olarak kahve içenler, kahve içmeyenlere oranla üçte bir daha az astım belirtileri gösterirler.
  • Kaliforniya Üniversitesi’nin çıkardığı bilimsel bir rapor, bir fincan kahveden yükselen buharın üç adet portakaldakine eşdeğer miktarda antioksidan içerdiğini ortaya çıkarmıştır. Antioksidanlar kanseri ve kalp krizini engelleyen heterosiklik bileşimler içerirler. Bu sizin için iyidir!
  • İnsan vücudu hakkında yapılan özel çalışmalar, insan vücudunun verilen süre içinde 300 miligram kafein emebileceğini ortaya çıkarmıştır. Yaklaşık 4 normal fincan. Bunun üzerindeki miktarlar sadece atılır, daha fazla uyarılmaya sebep olmaz. Aynı zamanda, insan vücudu, her saat sistemdeki kafeinin %20’sini harcar.
  • Her yıl 400 milyar fincan tüketilen kahve dünya çapında en popüler içecektir.


  • Atatürk ve Türk Kahvesi


     

    Türk kahvesi nasıl “gençleşir” ?

     

    Türk kahvesini yaşatmak,

    “Üçü bir arada”lara yenik düşmesini engellemek, özellikle de gençler arasında tüketilmesini yaygınlaştırmak, en önemlisi de bir takım standartlar getirerek pek çok mekânda “abdest suyu” kıvamında sunulan kahvelere karşı mücadele etmek amacıyla kuruldu. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği. Gençler arasında Türk kahvesi tüketimini yaygınlaştırmanın yanı sıra amaç özellikle de lokantalarda olması gerektiği gibi bir Türk kahvesinin sunulmasını sağlamak, yanlışları engellemek, ayrıca Türk kahvesinin yurtdışında da tanınmasını sağlamak. Gönüllülerin bir araya gelmesiyle kurulan derneğin üyeleri arasında ise Ahmet Örs, Mehmet Yaşin, Nuri Çolakoğlu, Max Thomae gibi isimler de yer alıyor.

    Türk kahvesi nasıl pişirilir, nasıl içilir, standartları ne olmalı? Sorularımızı derneğin başkanı ile kurucu üyelerine yönelttik...