Sayfalar

21 Mart 2012

Türk Kahvesi Çeşitleri

Süvari Kahvesi Nedir?


Süvari kahvesi ya da bir diğer adıyla Tarz-ı Hususi (Tarsusi), sunum tarzıyla dikkati çeken değişik bir Türk kahvesi türüdür.

Ege taraflarında daha çok "süvari", Akdeniz civarında ise "Tarz-ı Hususi" veyahut bunun kısaltması olan "tarsusi" olarak bilinen bu kahvenin özelliği, kahvenin klasik porselen kahve fincanı yerine çay bardığında servis edilmesidir.

Süvari kahvesinin pişirilmesi esasında klasik Türk kahvesinden farklı değildir. Sadece, genellikle sade yani şekersiz olarak hazırlanır. Sonrasında kahve fincan yerine ince belli klasik Türk çay bardağına konarak servis edilir. Ayrıca, Süvari'de normal Türk kahvesine kıyasla çok daha az köpük olur.




Kül Kahvesi Nedir?

Türk kahvesinin klasik hazırlama yöntemi bakır cezvenin mangalda ısıtılmasına dayanır. Zaman içerisinde, evlerde mangal kullanımının azalması ve hatta giderek yok olması ile mangalda Türk kahvesi hazırlanması da tarihe karışmıştır.

Kül Kahvesi Nasıl Yapılır?

Kül kahvesi makinalarının geliştirilmesi ile temelde kül kahvesi mantığına dayanan kahve pişirme yöntemiyle kahve sunan restorant ve kafelerin sayısı artmaktadır.

Kül kahvesi ya da mangal keyfi olarak adlandırılan mangalda Türk kahvesi, özellikle eski tiryakiler tarafından hala tercih edilen bir kahve hazırlama yöntemidir. Onlara göre, gazlı ya da elektrikli ocaklarda pişen kahvenin tadı hiç bir zaman mangalda pişen kahve ile aynı değildir. Kül kahvesi yaparken, Türk kahvesi mangal külü üzerinde hazırlanır.



Menengiç Kahvesi Nedir?

Menengiç Kahvesi, menengiç bitkisinin meyvelerinden yapılan bir kahve türüdür. Yaygın şekilde melengiç kahvesi olarak da adlandırılır.

Menengiç bitkisi ya da Latince adı ile pistacia terebinthus sakız ağacıgiller familyasından olup, doğal yaşam alanı Akdeniz bölgesidir. Yapraklarını döken bir tür çalı olan menengiç bitkisi, Fas, Portekiz, Kanarya Adaları, Yunanistan ve Türkiye'de yetişir. Suriye, Lübnan ve İsrail'de ise pistacia palaestina adından benzer bir tür bulunmaktadır. Türkiye'de özellikle Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir.

İngilizce'de "terebinth" ve "turpentine tree" adları ile bilinen menengiç, ülkemizde değişik yörelerde çitlembik, bittim, melengiç ve çedene gibi adlarla da bilinir. Bu sebeple, menengiç ile yapılan kahveye bittim kahvesi, çitlembik kahvesi, çedene kahvesi de denir.


Menengiç Kahvesi Faydaları
Menengicin bitkisinin dolayısıyla memengiç kahvesinin pek çok açıdan sağlığa faydalı olduğu düşünülmektedir.



Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?
Klasik memengiç kahvesi tarifine göre, menengiç bitkisinden kahve yapılırken iki farklı malzeme kullanılabilir. İlkinde, tıpkı kahve bitkisinin meyvelerinin toplanıp kavrulduktan sonra çekilmesiyle kahve yapılması gibi menengiç bitkisinin meyveleri de aynı şekilde işlenerek kavrulur ve çekilir. Diğer yöntemde ise menengiç meyvelerinin yağı çıkarılır ve kahve bu malzemeyle yapılır.

Menengiç kahvesinin hazırlama yöntemi ise Türk kahvesi gibidir. Tıpkı Türk kahvesi pişirilirken izlenen adımlar izlenerek Menengiç kahvesi pişirilir. Ama, su yerine süt kullanılması çok daha iyi sonuç verir.


Cilveli Kahve Nedir?
Manisa yöresine özgü eski bir Türk kahvesi türünün adıdır. Cilveli Kahve'yi klasik Türk kahvesinden ayıran fark köpüğünün üzerine eklenen bademden gelir...

Cilveli Kahve Tarifi

Cilveli kahve nasıl yapılır ? 
Normal şekilde pişirilen Türk kahvesinin üstü çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem ile kaplanır. Bademe ayrıca çeşitli baharatlar eklenerek tadı ve aroması zenginleştirilebilir de.

Cilveli Kahve'nin üstündeki badem katmanı, kahvenin yanında servis edilen kaşık ile yenir. Kahvenin aroması ve lezzeti bademe, bademinki ise kahveye geçtiği için değişik bir tad yakalanmış olunur.

Osmanlı zamanında yaygın olarak yapılan bir kahve olan Cilveli Kahve'nin adı ise evlenme çağındaki genç kızların cilvesinden geliyormuş. Eski zamanlarda, görücüsü gelen genç kızların pişirdiği bir kahve imiş...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder